ΣΥΝ/Θεσεις/09

Εικονίδιο

Περί των προτάσεων του ΣΥΝ

Καλωσορίσατε στο ιστολόγιο για το Διαρκές Συνέδριο του Συνασπισμού, 2009

Η παρούσα πρωτοβουλία γίνεται στα πλαίσια του διαρκούς συνεδρίου του ΣΥΝ, και είναι μια πρώτη προσπάθεια να ανοίξουμε στο διαδίκτυο την συζήτηση σχετικά με τις θέσεις και τις προτάσεις του ΣΥΝ, όπως διατυπώθηκαν πρόσφατα μέσα στο κόμμα για να αποτελέσουν την συμβολή του ΣΥΝ στο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Επιδιώκουμε να ενημερώνουμε τόσο για το συνέδριο το ίδιο, όσο και για τις εξελίξεις σχετικά με την διαδικασία παραγωγής και αποτύπωσης των συνολικών θέσεων και προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις σχετικές συζητήσεις μέσα στον ΣΥΝ.

Στην πορεία θα σας ανακοινώνουμε τις σχετικές πρωτοβουλίες και θα δημοσιεύουμε υλικό κάθε μορφής που σχετίζεται με το Συνέδριο και με την προγραμματική συζήτηση.

Η επιτροπή διαδικτύου του ΣΥΝ 

Advertisements

Filed under: Uncategorized,

8 Σχόλια

 1. Ο/Η karanikas λέει:

  διάβασα το πρώτο μέρος(αυτό που δημοσιεύτηκε στην αυγη) και πρώτη φορά υπάρχει σαφής διαχωρισμός από το κράτος προκρίνοντας το δημόσιο και κοινωνικό ως διαδικασία και πυρήνα του σοσιαλισμού και μ άρεσε.
  αυτό που μένει είναι να ειπωθεί ένα παράδειγμα για το πως μετατρέπεται ένας κρατικός οργανισμός(πχ ΟΤΕ,ΔΕΗ) σε δημόσιο κοινωνικό και δημοκρατικό οργανισμό(διοίκηση-παραγωγοί-καταναλωτές) ώστε να γίνει πράξη…
  τώρα όσο αφορά τις ευρωεκλογές και την συγκυρία http://karanikas.wordpress.com/ κλικ στα επίκαιρα

 2. Ο/Η Anemos λέει:

  Καλώς σας βρήκαμε!

 3. Ο/Η Ελένη Καρασαββίδου λέει:

  Ιερά εξομολόγηση σε μία Ανίερη Κοινωνία

  Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ (ένας πολιτικός φορέας με τον οποίον μπορεί να έχω και συμφωνίες και διαφωνίες, αρκεί να το εντοπίζω εντίμως νωρίς και να μην… «καρριερίζω» στο εσωτερικό του, στάση που προσωπικά επέλεξα εδώ και 3 χρόνια) έχει δεχτεί αρκετές ανίερες επιθέσεις τελευταία. Από την περίφημη «Εταιρεία Έργων του Τσίπρα» από καθεστωτικούς δημοσιογράφους, μέχρι την χρέωση ακόμη και του «πλιάτσικου εμπορικών μαγαζιών» από επίσης καθεστωτικούς δημοσιογράφους (τι όρος!) και το ΚΚΕ, ο Συνασπισμός, ως η ναυαρχίδα του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να είναι στο στόχαστρο. Σκοπός των επιθέσεων δεν είναι βέβαια η συνειδητοποίηση και η «καλυτέρευση» της πραγματικότητας, μα η χειραγώγηση της κοινωνικής κινητικότητας, ώστε κάθε δυνητική προσπάθεια ουσιαστικής μεταβολής (που μπορεί να κυοφορεί ένα «περίεργο μόρφωμα» όπως ο ΣΥΡΙΖΑ) να παρουσιάζεται με τρόπο που να φαντάζει ως απειλητική για το σύνολο του πολιτισμού μας, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη της κοινωνικής ακινησίας προς όφελος συγκεκριμένων ομάδων που βρίσκονται στην κορυφή της κεντρικής πυραμίδας της (όπως πολιτικοεπιχειρηματική και μιντιακή διαπλοκή) ή στις επιμέρους πυραμίδες (όπως το ΚΚΕ).
  Αλλά όταν οι ανίερες επιθέσεις γίνονται από το εσωτερικό του Συνασπισμού, τότε δεν κουνάς το κεφάλι με… γνώση, υπομονή κι επιμονή, αλλά με πίκρα. Ακόμη και οργή. Γιατί αυτήν την συγκυρία επιλέγουν πρώην πρόεδροι, πρώην υποψήφιοι πρόεδροι και ιστορικοί ηγέτες, για να ειρωνευτούν το δίπολο προεδρείο Συνασπισμού/ ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλα ΜΜΕ… Ή για να μιλήσουν για την αναγκαιότητα συνεργασίας με πολιτικούς φορείς όπως το ΠΑΣΟΚ που στο μόνο που άλλαξαν ουσιαστικά, είναι στο μέγεθος της ανυπομονησίας τους να καρπωθούν την φθορά της Νέας Δημοκρατίας. Είναι «αλήθεια» ότι μπορούν να δίνουν μαθήματα, αφού οι ίδιοι ήταν εξαιρετικά επιτυχημένοι στο προεδρείο τους, ώστε τώρα να ειρωνεύονται το «λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το δημοσκοπικό 10%», λες και το κριτήριο της αριστεράς πρέπει να είναι η δημοφιλία με κάθε κόστος για να παίρνει υπουργεία!. Κάτι φήμες ότι στην εποχή τους μας έβγαινε η ψυχή να πιάσουμε το κοινοβουλευτικό 3% ελέγχονται ως ανακριβείς! Όπως επίσης και η όψιμη αγάπη για τον Αλαβάνο «που έπρεπε να μείνει πρόεδρος και όχι να βάλει τον Τσίπρα». Τη μνήμη τους έχουν δικαίωμα να την ρετουσάρουν όλοι. Συλλογικά κι ατομικά. Και το κάνουμε όλοι σε διαφορετικές ποσότητες και με διαφορετικές ποιότητες. Αλλά να επιλέγεις να κάνεις σε κάθε δύσκολη στιγμή, ως «καλό παιδί», ιερά εξομολόγηση στα ΜΜΕ μίας ανίερης κοινωνίας, όπως ιστορικοί ηγέτες και πρώην πρόεδροι, (κι όχι θεμιτή κριτική παλεύοντας τό εν οίκω) φέρνει στο μυαλό την γνωστή ερώτηση της Αμερικανίδας ποιήτριας Άν Σέξτον προς την επίσημη ηγεσία της χώρας της. «Αμερική, που είναι τα δικαιολογητικά σου;» Τέλος, δεν μπορείς να επικαλείσαι την ανάγκη θετικών μεταβάσεων στην κοινωνία, αναζητώντας συνεργατικό δεκανίκι σε ένα από τα δυο δεξιά κόμματα με αδέξια πολιτική που χρόνια μας κυβερνάνε!
  Ελένη Καρασαββίδου

  ΥΓ Κι όταν δίνουμε μικρόφωνο στους Οικονομάκηδες στον σταθμό μας για ν απαντούν με (ξάφνου!) απαλή φωνή «πόσο καλοί εργοδότες είναι», φροντίζουμε να μαθαίνουμε όχι μόνο καταγγελίες, μα και συγκεκριμένα στοιχεία. Πχ σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, (βλ. ανακοίνωση της ΕΡΓ.Α.Σ.) η ΟΙΚΟΜΕΤ Α.Ε. (όπως και τόσες άλλες που προστατεύονται με το αζημίωτο ως καθεστώς από όσους δήθεν τηρούν το νόμο) μόνο το 2008 απόλυσε 695 εργαζόμενους, με συν-ευθύνη των διοικήσεων ΔΗΘΕΝ κρατικών κι «αλληλέγγυων» οργανισμών (ΗΣΑΠ, ΟΣΕ, ΑΕΙ) κλπ… Χοντρά γράμματα όλα αυτά… Και χοντρά πράγματα…

 4. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

  Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι.
  Εύχομαι καλή επιτυχία στο Διαρκές συνέδριο, το οποίο αποτελεί και πρωτότυπη διαδικασία για το πολιτικό σκηνικό. Μάλιστα ένα ανοιχτό συνέδριο, τη στιγμή που λίγες μέρες μετά θα παργματοποηθεί το επτασφράγιστο συνέδριο του ΚΚΕ…έχει νομίζω κι αυτό τη σημασία του….
  Κάποιες παρατηρήσεις
  1.Ο διάλογος θα έπρεπε να είναι εξαντλητικός και όχι μιας εβδομάδας.
  2. αυτό αφορά την λεγόμενη ανανεωτική πτερυγα του ΣΥΝ…αλλά και τους υπόλοιπους συνέδρους. Ας μην εξαντληθεί η συζήτηση στο ευρωψηφοδέλτιο, αλλά στην προγραμματική πρόταση του ΣΥΝ προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
  και μία θέση.
  Η θέση μας για την Ευρώπη θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να περιλαμβάνει βαθύτατη κριτική αποτίμηση της ψήφισης από το κόμμα μας το 91 της συνθήκης του Μάαστριχτ. Θεωρώ ότι είχε αρνητικές συνέπειες για τον Συνασπισμό αλλά και για την πορεία του για το στρατηγικό στόχο της ενότητας της Αριστεράς. Η σημερινή ηγεσία και η συνολική πορεία του Συνασπισμού δεν έχει καμία σχέση με εκείνη των πρώτων του βημάτων…Θα πρέπει να περάσουμε σε συνολική αποτίμηση της τότε θέσης μας και να διαμορφώσουμε με σταράτα λόγια την θέση μας απένατι στην Ευρώπη του σήμερα.
  Για τη δημόσια διοίκηση
  Μία ουσιαστική θέση είναι ο έλεγχος των υψηλα ιστάμενων διοικητικών παραγόντων από τη βάση του διοικητικού συστήματος που τυγχάνει και είναι διορισμένα από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Παρατηρούνται οι δημόσιες υπηρεσίες να πορεύονται ανάλογα με το πως πορεύεται ο εκάστοτε διευθυντής τους. Οι δυνατότητες που δίνει ο Δημοσυουπαλληλικός κώδικας στους διευθυντές είναι τεράστιες προς τα κάτω, τους υφισταμέμνους και μηδαμηνές προς τους επάνω. Υπάρχουν διευθυντές που αυθαιρετούν και να μην υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο….Χρειάζεται ουσιαστική αναμόρφωση του δημοσιουπαλληλικού κώδικα που θα υπηρετεί όχι τα στελέχη του δημόσιου τομέα, αλλά τους κατώτερους υπαλλήλους που θα έχουν με κάποια διαδικασία λόγο.
  Για το ΠΑΣΟΚ
  Πρόκειται για τον ένα πόλο του νεοφιλελευθερισμού. Δεν αποτελεί διέξοδο η επιλογή του από τους πολίτες, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει και συνομιλητή του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα στυλοβάτης του κατεστημένου πολιτικού συστήματος δεν μπορεί να δώσει κάτι καινούργιο. Οποιαδήποτε συνεργασία σε συνδικαλιστικό και τομέα Τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να είναι ο στόχος μας. Στόχος μας πρέπει να είναι στις επόμενες εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης η αυτόμνομη κάθοδο σε ολόκληρη την ΕΛλάδα.Να αποκλείουμε και να απομονώνουμε συνεργασίες στο συνδικαλιστικό τομέα που μας εκθέτουν.
  Για το ΚΚΕ
  Η σταλινοποίησή του ήταν αναπόφευκτη μετά την σεχταριστική πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια. Δεν θεωρώ ότι αντιμετωπίζουμε σωστά το ΚΚΕ.Το βλέπουμε φοβικά ίσως γιατί προερχόμαστε από αυτή τη μήτρα. Πρόκειται για κόμμα του οποίου η ηγεσία αποτελεί κομμάτι του πολιτικού κατεστημένου, όπως απέδειξαν δηλώσεις της για την εξέγερση του Δεκέμβρη.
  Χρειάζεται ανελέητη ιδεολογική πάλη για να ξεσκεπάσουμε στα μέλη του και στους οπάδούς του την εντελώς ολοκληρωτική άποψη ή απόψεις που έχει η ηγεσία του. Δεν είναι δυνατόν να χαιδεύουμε το ΚΚΕ για χάρην απλώς της ενότητας….Δεν είναι δυνατόν να μην επισημαίνουμε σε κάθε περίπτωση ότι η υπεράσπιση των μοντέλων του «υπαρκτού» σοσιαλισμού, αποτελούν παραποίηση του σοσιαλισμού.
  Δεν πρέπει να φοβόμαστε γιατί οι ιδέες της ριζοσπαστικής Αριστεράς ειναι φρέσκιες….
  με συντροφικούς χαιρετισμούς

 5. Ο/Η politispittas λέει:

  Ο Στέλιος Κούλογλου στην ιστοσελίδα του Τηλεόραση χωρίς σύνορα, έχει ανεβάσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο για τον Συνασπισμό και το Συνέδριο. Με δεδομένη την μεγάλη επισκεψιμότητα του συγκεκριμένου site, νομίζω πως θα ήταν απαραίτητο να παρέμβουμε όλοι με σχολιασμούς.

  Προσωπικά επιφυλάσσομαι να ανεβάσω εκεί –ως σχόλιο- το άρθρο που ετοιμάζω για τον ΣΥΝ για την εφημερίδα μου (Πολίτης -Κύπρος) αλλά είναι αδύνατο να το κάνω πριν από αύριο το πρωί που θα κυκλοφορήσει η εφημερίδα με το συγκεκριμένο κείμενο.

 6. Ο/Η politispittas λέει:

  Ξέχασα! Το άρθρο του Κούλογλου είναι στο: http://www.tvxs.gr/v5180

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: